Bewegen aan Tafel

Naam interventie Bewegen aan Tafel
Erkenningsstatus Goed beschreven
Datum erkenning 11-12-2017
De interventie in het kort
Doelgroep

De intermediaire doelgroep zijn medewerkers en vrijwilligers, werkzaam in onder andere woonzorginstellingen, huiskamerprojecten en kleinschalig wonen. M.a.w. voor hen die werkzaam zijn met kwetsbare senioren.

De uiteindelijke doelgroep zijn de kwetsbare senioren die door hun fysieke en/of geestelijke problemen niet in staat zijn in het bijwonen van het reguliere beweegaanbod.

Doel

Het doel van de interventie is dat de deelnemers theoretisch- maar voornamelijk praktisch onderlegd, vol nieuwe ideeën met hun doelgroep (meer) kunnen gaan bewegen. Deelnemers zijn in staat om kwetsbare senioren te begeleiden bij het bewegen aan tafel, waardoor zij met meer plezier bewegen, zich prettiger voelen en vooral hun zelfredzaamheid onderhouden. Het plezier in bewegen is merkbaar aan lichaamstaal, gezichtsuitdrukking, stem, uitstraling. Het streven is om 5x per week minimaal 15-30 minuten met de uiteindelijke doelgroep aan tafel te bewegen.

Aanpak in het kort
  • De interventie bestaat uit een éénmalige 4 uur durende bijeenkomst.
  • Deelnemers ervaren hoe een les er in de praktijk uit kan zien.
  • Brainstormen met deelnemers over de praktijkles: waar verwachten zij problemen binnen eigen groep en hoe zijn deze op te lossen.
  • Theoretische achtergrondinformatie.
  • Workshopgedeelte: les geven aan mededeelnemers.

Uitvoering
Type organisatie

BeweegID voert de interventie uit op locaties waar men beschikt over een eigen ruimte met een grote tafel met stoelen. Een tafel waar alle aanwezigen om heen kunnen zitten met voldoende beweegruimte. Aansluitmogelijkheden voor de beamer en muziekinstallatie moeten aanwezig zijn. Meestal geeft BeweegID de interventie in woonzorgcentra, ziekenhuizen maar ook in gemeentehuizen en buurtcentra. Doordat alles wat nodig is door BeweegID meegenomen wordt, inclusief beamer, cd-speler en alle materialen is BeweegID voor de training zo min mogelijk afhankelijk van derden. BeweegID garandeert daardoor voor de deelnemers en voor zichzelf dat de training op tijd en zonder strubbelingen kan starten.

Randvoorwaarden

Om alles optimaal te laten verlopen wil BeweegID graag:

  • Een ruimte waar BeweegID met de deelnemers (10 – 16) om de tafel kan zitten.
  • Een muur of scherm om op te projecteren.
  • Aansluitmogelijkheden voor beamer, laptop en cd-speler
  • Kopje koffie/thee voor de deelnemers voor het begin en in de korte pauze.

BeweegID neemt zelf alle benodigde materialen, readers, boxen, enz. mee.

Document(en)
Kwaliteit en effectiviteit
Erkenningsstatus Goed beschreven
Datum erkenning 11-12-2017
Eigenaar en contact
Eigenaar BeweegID
Contactpersoon Carla Westhoff, info@beweegid.nl, 0541 519 760
Helma de Jong, info@beweegid.nl, 0541 532266