Sense.info

Naam interventie Sense.info
Erkenningsstatus Goed onderbouwd
Datum erkenning 24-11-2016
De interventie in het kort
Doelgroep

De doelgroep is alle jongeren (en jongvolwassenen) van 12 tot 25 jaar, maar met een focus op lager opgeleiden (vmbo en mbo). Daarnaast wordt rekening gehouden met diversiteit op basis van:

  • Geslacht
  • Seksuele en relationele ervaring
  • Leeftijd
  • Seksuele voorkeur (hetero, homo, lesbisch, bi)
  • Etnische afkomst
  • Geloof
  • Transgender
Doel

Sense.info ondersteunt jongeren in een gezonde, prettige en veilige seksuele ontwikkeling, preventie van seksueel risicogedrag, soa’s en zwangerschappen en dwang, en de bevordering van seksuele gezondheid.
Het hoofddoel van Sense.info is dat jongeren gezonde keuzes m.b.t. seksualiteit maken; gezond in die zin dat ze gewenste, prettige en veilige seksuele contacten hebben.

 

Aanpak in het kort

Sense.info is dé landelijke seksuele voorlichtingssite met betrouwbare seksualiteitsinformatie- en hulpverlening voor jongeren die informatie willen, of vragen hebben over relaties en seksualiteit.

Het is een informatieve, interactieve en responsieve website. De site wordt regelmatig bijgewerkt en actueel gehouden. Daarnaast zet sense.info ook in op sociale media met een Facebookpagina, Instagram, Twitter en Youtube. Op Sense.info wordt gelinkt naar dienst- en hulpverlening, welke via chat, e-mail, telefoon en online hulpverlening geboden wordt.

Uitvoering
Type organisatie

De doelgroep kan sense.info bezoeken op internet op een computer, tablet en smartphone en via de andere hierboven genoemde media kanalen.

Randvoorwaarden

De gemiddelde ‘levensduur’ van een website is vijf jaar. Dat betekent dat sense.info tot ongeveer 2020 meegaat. Er is een groot commitment bij meerdere belangrijke partijen (RIVM, VWS, Soa Aids Nederland, Rutgers, GGD-en) betreffende de idee van één centrale online omgeving voor jongeren op het gebied van seksuele gezondheid. Alle partijen proberen versnippering te voorkomen, en zien sense.info als hét portaal op dit gebied.
Sense.info neemt een centrale rol in binnen de e-healthvisie van Sense en de intentie om de financiering de komende jaren voort te zetten is groot.

 

Materialen

De totale interventie betreft een website en bijbehorende sociale-mediakanalen. De website is voor iedereen met een internetverbinding toegankelijk: www.sense.info.      
Sense.info heeft meerdere social-mediakanalen:

 

Document(en)
Kwaliteit en effectiviteit
Erkenningsstatus Goed onderbouwd
Datum erkenning 24-11-2016
Oordeel commissie

De onderbouwing van Sense.info is prima, net als de opzet waarbij gebruik is gemaakt van Intervention Mapping.De website Sense.info speelt goed in op de doelgroep, onder meer door gebruik te maken van rolmodellen.

Interventie is beoordeeld door Commissie 2: Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering (voor jeugd) (RIVM)
Onderzoek

Er is geen effectonderzoek uitgevoerd. Wel zijn er meerdere onderzoeken gedaan en wordt met google analytics het gedrag op de website bijgehouden. De resultaten hiervan worden gebruikt voor het regelmatig bijwerken van de website. Sinds de lancering zijn er meer dan 2,5 miljoen bezoekers geweest. De vernieuwde site wordt over het algemeen (zeer) positief gewaardeerd, de site krijgt een rapportcijfer tussen de 8 en de 9. De jongeren vinden dat er veel en bruikbare informatie op. De informatie wordt op een aantrekkelijke en gevarieerde manier aangeboden en de vormgeving is mooi. De website heeft in 2015 twee Lovie Awards, toegekend aan de beste digitale projecten van Europa, gewonnen: de publieksprijs People’s Lovie Award en van de vakjury zilver in de categorie Websites /Jongeren. In 2016 werd de Dutch Interactive Award, Zilver in categorie ‘content’, uitgereikt. De belangrijkste online projecten van het afgelopen jaar worden niet alleen beoordeeld op design en creativiteit, maar ook op resultaat en kwaliteit.

Eigenaar en contact
Eigenaar Soa Aids Nederland
Contactpersoon Hanneke Roosjen, hroosjen@soaaids.nl, 0206262669
Verwijzingen
Interventieoverzichten
Themapagina’s