SuperChefs

Naam interventie SuperChefs
Erkenningsstatus Goed onderbouwd
Datum erkenning 29-03-2017
De interventie in het kort
Doelgroep

Kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar.

Doel

Kinderen die hebben deelgenomen aan SuperChefs geven daarna aan gezonde gerechten te kunnen klaarmaken op een veilige manier.

Aanpak in het kort

SuperChefs is een serie van 8 kooklessen van ca 2 uur waarin een groep van max 15 kinderen gezond leert koken. De vaste structuur van elke les is als volgt:

1. Start

2. Thema.

3. Verdelen groepen en taken.

4. Koken.

5. Proeven.

6. SuperChefs-kinderkookboek en thuisvraag volgende les.

Uitvoering
Type organisatie

SuperChefs kan op verschillende locaties worden uitgevoerd, zoals bij een buitenschoolse opvang locatie, een buurthuis, maar ook op school. Als men echt wil gaan koken, dan is een handige ruime keuken het meest ideaal. Wanneer het niet mogelijk is om gebruik te maken van een volledig uitgeruste keuken, bijvoorbeeld op een school, dan kan men ook SuperChefs uitvoeren. Er is een aparte set recepten ontwikkeld voor koken zonder fornuis, oven en grill.

Randvoorwaarden

Er moet een geschikte keuken zijn en keukenmaterialen. De kookdocent dient de veiligheid te bewaken, ter preventie van ongelukken door snijden en hitte. Daarnaast dient de docent er voor te zorgen dat er hygiënisch gewerkt wordt ter preventie van voedselvergiftigingen.

Materialen
  • SuperChefs; Handleiding begeleider
  • Instructie DVD voor begeleider SuperChefs
  • Werkboek kind
  • Receptenboek kind
  • Poster Schijf van Vijf
  • Poster Hygiëneregels
  • Wervingsposter
  • Certificaat SuperChef
  • Uitbreidingsset receptenboek (alleen te downloaden)

Document(en)
Kwaliteit en effectiviteit
Erkenningsstatus Goed onderbouwd
Datum erkenning 29-03-2017
Oordeel commissie

Superchefs (Voedingscentrum): Superchefs is een laagdrempelige interventie in de vorm van een serie kookworkshops voor kinderen van groep 7 en 8, waarbij ze ontdekken hoe gezond, lekker en makkelijk koken kan zijn.

Interventie is beoordeeld door Commissie 2: Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering (voor jeugd) (RIVM)
Onderzoek

Onderzoek naar de uitvoering laat zien dat kinderen, ouders en begeleiders enthousiast zijn over de interventie. Voor de effectiviteit is een goed voorbereide docent en het uitvoeren van SuperChefs zoals bedoeld van belang. Onderzoek naar effecten van de interventie laten zien dat SuperChefs zorgt voor en verhoogde kennis over gezond en veilig eten, de eigen-effectiviteit vergroot en vaardigheden versterkt.

Eigenaar en contact
Eigenaar Stichting Voedingscentrum Nederland
Contactpersoon Tonny Klinkien, tonny@arko.nl, + 31 85 047 57 00
Verwijzingen
Interventieoverzichten
Themapagina’s