Veiliger sekslocaties

Naam interventie Veiliger sekslocaties
Erkenningsstatus Goed onderbouwd
Datum erkenning 17-12-2009
De interventie in het kort
Doelgroep

Veiliger sekslocaties is gericht op alle bezoekers van sekslocaties, en op eigenaren en personeel van de sekslocaties. Bestreken sekslocaties zijn: darkrooms, sauna’s en seksfeesten.

Doel

Het doel van de interventie Veiliger sekslocaties is preventie van de overdracht van hiv-infecties en andere soa bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) bij (anale) seks op sekslocaties.

Aanpak in het kort

Het centrale doel van de interventie is het creëren van een fysieke en sociale omgeving die veilig gedrag bevordert, met een focus op consistent en correct condoomgebruik. Hiertoe wil de interventie:

  1. financiële, praktische en kennisbarrières voor veiliger seksgedrag wegnemen en de fysieke omgeving verbeteren
  2. de persoonlijke en sociale normen omtrent veiliger seks op deze locaties beïnvloeden in die zin, dat het gebruik van een condoom bij anale seks de norm wordt
  3. de betrokkenheid van eigenaren en personeel van de sekslocaties bij (het realiseren van) voorgaande doelstellingen versterken. Dit is essentieel om de onder 1 en 2 genoemde doelen te bereiken.
Uitvoering
Type organisatie

-

Materialen

De volgende materialen zijn beschikbaar:

  • handleiding
  • materiaal voor deelnemende sekslocaties
Document(en)
Kwaliteit en effectiviteit
Erkenningsstatus Goed onderbouwd
Datum erkenning 17-12-2009
Oordeel commissie

De interventie Veiliger sekslocaties is door de commissie erkend als Goed onderbouwd voor het stimuleren van condoomgebruik door mannen die de intentie hebben om veilige seks te hebben. Veiliger sekslocaties is een programma dat zich richt op het bevorderen van condoomgebruik op sekslocaties waar mannen seks hebben met mannen.

Interventie is beoordeeld door Commissie 2: Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering (voor jeugd) (RIVM)
Eigenaar en contact
Eigenaar Soa Aids Nederland
Contactpersoon Wim Zuilhof, WZuilhof@soaaids.nl, :020 6262669
Verwijzingen
Interventieoverzichten
Themapagina’s